Začněte jíst pomalu, pozorně a s potěšením.
Přidejte rytmus, myšlenku, příběh a posvátno.
Objevíte tím plnou sílu vašeho metabolismu.
Víte, že když jíte pomalu a každé sousto důkladně koušete, sníte toho méně a přesto se cítíte najedená?
Postřehla jste, jak rozdílně se cítíte po jídle snědeném s plnou pozorností a jídle, při kterém projíždíte na mobilu sociální sítě?
Všimla jste si, že když si na jídle pochutnáte, tak se zároveň uvolníte, zpomalíte a zbavíte se stresu a napětí v těle?
vyvážený poměr základních živin
zelenina, bílkoviny, vláknina, cukry
vědomý přístup ke každému soustu
pomalu, s plnou pozorností, v rytmu
Ze zdánlivě nenápadných krůčků může vzniknout váš osobní, vášnivý a osvobozující tanec s jídlem.
Začíná se psát nový příběh vašeho vztahu ke každému soustu!
Pojďte se mnou hledat nové cesty, jak ještě více změnit svůj přístup k jídlu,
aby se každé vaše jídlo stalo radostí.
Laskavý rytmus
– soulad se svým denním režimem.
Poznejte, co je pro vaše tělo přirozené. Jíst menší porce častěji během dne, nebo opačně. Dovolit si nesnídat, pokud vaše tělo ráno není schopné trávit.
Laskavé myšlenky
– nastavení, ve kterém je vám každé jídlo podporou.
Co se vám honí hlavou, když si sedáte k jídlu? Máte strach to sníst, protože byste to jíst neměla? Co to zkusit obrátit a přestat si vyčítat to, co sníte?
Laskavé příběhy
– přesvědčení, že žádná potravina není špatná.
Když máte názor, že cukr je špatný, tak se mu snažíte vyhýbat. Pak si dáte zákusek, ve kterém je ten „špatný cukr“ a hlava to vyhodnotí tak, že i vy jste špatná. Už to ale nemusí pokračovat – svůj příběh si můžete psát sama.
Laskavé posvátno
– věnovat plnou pozornost běžným činnostem a proměnit je ve výjimečné.
Mít dostatek jídla je už samo o sobě veliký dar. A jídlo, to neznamená jen živiny, které nutně potřebujeme, ale i něco navíc. Je to skvělá příležitost setkat se s rodinou, s přáteli, a dopřát si nevšední zážitek.
Jíst pomalu a pozorně mi přišlo banální. Když jsem ale opravdu začala u každého jídla sledovat, jak jím, tak jsem se zhrozila. U každého jídla jsem měla buď mobil, nebo počítač nebo televizi. Obědy pracovní, takže jsem si večer ani nedokázala vzpomenout, co přesně jsem měla na talíři. Řekla jsem si, že v kurzu nepůjdu dál, dokud nezačnu jíst pozorně. Po měsíci se mi upravilo jen tou pozorností pálení žáhy. Postupuji tedy ke třetímu metabolizéru a už se moc těším, jak mě posune a dál promění můj postoj k jídlu.
Jana
Celý život bojuju s nadváhou. Všechny diety jsem vyzkoušela, takže když přišla nabídka na kurz hubnutí, tak mě neoslovila. Vše jsem zkusila a nic. Ale problémy s emočním zajídáním jsem si u sebe uvědomila. A tak jsem zkusila minikurz s metabolizéry. A je to super. Svou pozornost směřuji na to, abych jedla pomalu, abych u jídla byla pozorná a abych jídlo nesoudila. Nepočítám kalorie, snažím se být v těle a u všeho, co jím. Během měsíce mám dole 2 kg, bez diety, bez omezení. Nemůžu tomu pořád věřit a pokračuju dál.
Dáša
Přihlášky jsou otevřené
do neděle 6. 10. 2024
do 23:59:59
Přihlášky jsou otevřené do neděle 6. 10. 2024 do 23:59:59
Na přihlášení tedy zbývá:
Když jsem začala zkoušet jíst pomalu a bez televize, tak jsem snědla méně. Pak jsem zkoušela jíst pomalu i sladkosti, které jsem jedla do té doby tajně a rychle. Do týdne to bylo vidět na mé pleti, ze zad mi úplně zmizely boláky. Teď si fakt užívám jíst sladké, jím ho s radostí, jak říká Jindra s potěšením a sním toho mnohem méně, takže aniž bych to chtěla, začala jsem hubnout. Bez počítání kalorií a bez odříkání. Pro mě zázrak.
Marcela
Myslela jsem si, že o jídle vím vše. Měla jsem vyvážený jídelníček, dostatek pohybu i spánku.
Jenže mě trápilo nadýmání a nikdo mi neuměl říct proč. Metabolizéry jsem vyzkoušela jako poslední šanci.
Hned po týdnu jsem přestala cítit těžký žaludek a po dalším týdnu se mé nadýmání zmenšilo na půlku.
Teď už věřím, že když dál budu jíst pomalu, pozorně a s myšlenkou na mé tělo, tak se potíží zcela zbavím. A za to vděčím Jindře.
Irena
Díky Jindře jsem opravdu uznala důležitost kousání a jedení s pozorností na jídlo. Šokovalo mě, když mi došla celá ta kaskáda reakcí v těle.
Celý život jsem jedla ve spěchu. Neměla jsem své oblíbené jídlo, dokonce jsem na sebe byla pyšná, že sním fakt všechno. Když jsem pochopila, že díky tomu jsem buněčně podvyživená, že s tím je spojená moje imunita, tak jsem nechápala.
Vše jsem si vyzkoušela a tady jsou výsledky: po 3 měsících se srovnala zácpa, chodím pravidelně. Přestala jsem brát léky na pálení žáhy. Našla jsem své oblíbená i neoblíbená jídla A kolegyně si v práci všimly, že se víc usmívám.
Petra
Když jsem si pochopila a srovnala si první tři metabolizéry, tak se mi přirozeně upravil režim jídla. S tím jsem jako směnařka stále bojovala. Nejvíc mě ale dostalo to, s jakou myšlenkou sedám k jídlu. Uvědomila jsem si obrovský přesah do psychiky a do mého syndromu „hodné holky“. Snažím se nesoudit jídlo a všímám si, že začínám méně soudit i sebe.
Markét
Ze svých bohatých zkušeností.
Pamatuje si na český sci-fi seriál Návštěvníci?
Jednou z jejich vymožeností byly Amarouny – výživově dokonalé pokrmy, které ovšem vypadaly i chutnaly dost nechutně.
Jídla v naší době sice nebyla dokonale vyvážená, ale krásně vypadala, úžasně voněla a byla radost je jíst.
Tomu ani návštěvníci nedokázali odolat.
Totéž platí i pro nás – cílem není dokonale vyvážené jídlo, ale i umění si ho užít a vychutnat.